Geography Education, Pemikiran Geografi

El Nino: Kesan Terhadap Sistem Atmosfera Dan Sistem Hidrologi Lautan Pasifik

PENGENALAN

Fenomena El Nino bukanlah suatu perkara yang luar biasa bagi penduduk dunia pada masa kini kerana fenomena ini sinonim dengan keadaan cuaca kering dan kejadian banjir yang sering melanda dunia secara global. Fenomena ini yang bukan sahaja membawa impak terhadap keadaan cuaca tetapi juga impak terhadap kitaran hidrologi setempat dan juga secara global.

Keadaan jerebu yang terburuk dalam sejarah pencemaran yang melanda rantau Asia Tenggara pada bulan Jun-Oktober 1997 (Penawaracun, September 2003) bukanlah sekadar kebetulan tetapi merupakan impak El Nino yang membawa keadaan kering di rantau ini. Keadaan ini bertambah buruk dengan gabungan kelalaian pengurusan manusia yang menjadi punca kebakaran hutan termasuk penggunaan jentera bermotor menyebabkan pencemaran udara sekaligus pada masa yang sama fenomena El Nino membawa krisis air yang paling teruk pada tahun 1997. Kesan fenomena ini telah menyebabkan Empangan Durian Tunggal, Melaka menjadi kering. Pada tahun 2016 Empangan Bukit Merah juga menjadi kering akibat kejadian El Nino. Dalam pada itu, 2016 merupakan tahun yang paling teruk yang mana fenomena El-Nino telah menyebabkan 40 juta kilogram ikan salmon mati dan pada bulan Mei 800 ribu kilogram ikan sardin mati. Manakala ribuan kerangan mati bertimbun di pinggir Pantai Pulau Chiloe dipercayai oleh saintis disebabkan oleh fenomena El-Nino (The Star, Mei 2016). Hasil kajian menunjukkan bahawa tahun kejadian El-Nino yang paling kuat yang dicatat ialah pada tahun 1982-1983, 1997-1998 dan 2015-2016 (Null, 2017) seperti yang ditunjukkan Jadual 1.0 di bawah.

Sumber: Null, 2017

Walau bagaimanapun, hasil kajian menunjukkan fenomena ini telah pun wujud sejak masa lampau lagi yang berlaku 5,000 tahun yang lalu berdasarkan bukti- bukti yang diperolehi dari batuan jala dalam di tasik Ecuador-Andes. Dengan hasil penelitian ke atas lapisan karbon, para saintis mendapati fenomena El Nino telah membawa hujan lebat di kawasan berkenaan setiap 2 hingga 8 tahun (Kerr & Richard ,1999, p.467).

Malahan ada rekod menunjukkan fenomena ini telah pun berlangsung 12,000 tahun yang lepas berdasarkan keadaan terumbu karang di Lautan Pasifik serta penimbunan sedimen di tasik-tasik besar yang menunjukkan kesan hebat fenomena El Nino. Sebagai lanjutan, kajian ke atas terumbu karang di Papua New Guinea juga menunjukkan terdapat kesan dominan yang ketara sejak 8,000 tahun yang lalu (Kerr et. al.,1999, p.468).

Di sebaliknya pula, maklumat yang diperolehi dari terumbu karang Besar, Australia menunjukkan pemanasan cuaca dengan cadangan ketiadaan El Nino Ayunan Selatan (El Nino-Southern Oscillation) tidak wujud pada masa ini semasa kemasukan pusingan tahunan pertengahan Holocene (Gagan,1998, p.1014).

Walau bagaimanapun, kajian saintis terhadap fenomena ini menunjukkan fenomena El Nino sebenarnya telah wujud sejak sekian lama dan keadaan ini ditunjukkan dalam Jadual 1.1 di bawah yang menunjukkan urutan waktu berkaitan dengan kejadian fenomena El Nino.

Jadual 1.1: Urutan masa peristiwa penting yang dikaitkan dengan kejadian El Nino.

Urutan Masa Penemuan Kajian
2,200 S.M Dr. Lonnie Thompson, 1993 mendapati kesan El Nino ke atas glasier di Gunung Andean.
1000 T.M Lingkaran kawasan berpokok berbentuk cincin dengan jarak 6,000 batu menunjukkan tanda – tanda luar biasa kesan El Nino.
1500 Dr. Steve Bourget membuat penemuan bahawa terdapat 8 orang telah dikorbankan oleh Incan kepada tuhan laut semasa El Nino melanda.
1567Penakluk Sepanyol di Peru telah membuat catatan pertama kali mengenai El Nino. Sebahagian sejarawan menyatakan bahawa Pizarro tidak akan dapat mengalahkan Empayar Incan sekiranya El Nino tidak membawa hujan. Ini telah menyebabkan kawasan yang kering kontang telah ditumbuhi tumbuhan hijau untuk makanan kuda.
1600 – 1650 Dr. Julia Cole membuktikan bahawa kekerapan kejadian El Nino adalah separuh daripada kejadian 300 tahun lalu berbanding pada masa kini.
1835 Cuma satu hurikan yang direkodkan yang telah melanda Los Angeles pada 23 Ogos semasa kejadian El Nino.
Lewat abad 19 Nelayan Peru merujuk perubahan iklim semasa krismas sebagai El Nino yang bermakna “Kanak – kanak”.
1892 Istilah El Nino pertama kali muncul di dalam journal saintifik Peru.
1899 Masalah kekurangan makanan melanda India kerana hujan monsun turun semasa kejadian El Nino.
1904 Sir Gilbert Walker memulakan pengaturan terhadap rekod cuaca bagi melihat kepelbagaian dan menerangkan keadaan kegagalan monsun.
1920-an Sir Gilbert Walker mendapati korelasi di antara hujan di Amerika Selatan dan perubahan suhu lautan mengikut masa.
1962Freida, taufan Pasifik yang merentas sepanjang lautan dan melanda Oregon yang dikaitkan dengan pusingan El Nino – La-Nina. Keadaan ini berlawanan dengan apa yang sepatutnya terhadap keadaan angin di sesuatu kawasan yang merupakan sesuatu yang belum direkodkan.
1969 Jacob Bjerknes merupakan orang pertama yang telah membuat hubung kait di antara pemanasan permukaan lautan di dalam masa lalu El Nino dan tiupan angin perlahan dari timur dan juga kejadian hujan lebat.
1982 Kejadian El Nino yang paling hebat abad ini sehingga tahun 1997 yang melanda tanpa sebarang petanda.
1987Diramalkan keadaan El Nino tidak teruk tetapi sebaliknya telah mengejutkan saintis apabila menyedari hakikat kesannya.
Sumber : Ubahsuai daripada Jeremy Mash, Katie Champieux dan Oliver Stauffer

Berdasarkan Jadual 1.1, jelas bahawa fenomena El Nino sememangnya telah berlaku sejak sekian lama yang telah membawa impak yang besar terhadap kehidupan manusia yang melaluinya. Malahan mengikut catatan dalam tempoh 50 tahun dicatatkan fenomena El Nino telah berlaku sebanyak 12 kali seperti Jadual 1.2 di bawah.

tahun kejadian El Nino

Persoalannya bagaimana, di mana dan apa kesan fenomena ini ke atas cuaca dan juga sistem hidrologi setempat merupakan sebahagian daripada persoalan yang terpaksa kita pelajari dalam usaha memahami kesan fenomena ini terhadap cuaca dan sistem hidrologi untuk menghadapi fenomena ini pada masa hadapan.

TEORI KEJADIAN FENOMENA EL NINO

Berdasarkan rekod, fenomena ini menunjukkan bahawa kesedaran manusia terhadap fenomena El Nino dan kawasan kejadiannya hanya bermula pada tahun 1969 apabila Jacob Bjerknes telah membuat hubung kait di antara pemanasan permukaan lautan pada masa lalu fenomena ini dengan kejadian tiupan lemah angin timuran serta kejadian hujan lebat (Mash, Champieux & Stauffer, n.d.).

Walau bagaimanapun, pada masa kini fenomena ini merupakan fenomena yang berkait rapat dengan atmosfera dan juga keadaan lautan yang membawa impak terhadap perubahan cuaca yang mana, El Nino merupakan gangguan terhadap sistem atmosfera-lautan khususnya di kawasan tropika Lautan Pasifik yang mempunyai kaitan terhadap cuaca secara global (National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), 2004). Dalam pada itu, walau pun fenomena ini berlaku di sesetengah tempat tetapi juga mempengaruhi keadaan cuaca global (Fedorov, Alexey & Philander, 2000).

Fenomena El Nino juga berkait rapat dengan kejadian fenomena La Nina yang mempunyai kitaran kejadian lebih kurang 2 atau 4 tahun (Wang, Risheng & B. Wang, 1999) atau 2 hingga 7 tahun mengikut sesetengah ilmuwan (Torrence & Webster, 1999 dalam W. Windupranata , D.K. Mihardja , M.S. Fitrianto dan F.Stevanus, 2001) yang mana fenomena ini diistilahkan sebagai ENSO (El Nino-Southern Oscillation) kerana fenomena ini lebih ketara di Hemisfera Selatan dan mempunyai kesan yang nyata di sekitar lautan Pasifik berdekatan dengan kawasan Khatulistiwa (Flugel, Moritz & Chang, 1997).

Sungguhpun fenomena ini lebih ketara di kawasan Pasifik tetapi ia juga membawa kesan ke atas cuaca secara global. Pemanasan lautan ini menunjukkan berlaku di kawasan yang luas meliputi Pasifik tengah dan timur serta mempunyai kaitan dengan keadaan kejadian cuaca yang ekstrem di tempat-tempat tertentu di dunia seperti banjir yang teruk dan kemarau yang berpanjangan. Yakni di Asia Tenggara, Indonesia dan Australia, keadaan-keadaan lebih kering dari biasa berlaku sementara di Pasifik tengah dan timur berhampiran khatulistiwa kebiasaannya lembap dialami (Perkhidmatan Kaji Cuaca Malaysia).

Apa yang jelas, El Nino merupakan perubahan fenomena cuaca yang berlaku pada aliran arus jet atmosfera dan suhu air yang mana fenomena ini merupakan perkara yang berlaku di seluruh dunia yang seterusnya mempengaruhi keadaan cuaca global (University Of California, 1999,) Berdasarkan kepada Rajah 2.1 yang menunjukkan proses kejadian fenomena ini dapat menjelaskan kepada kita tentang kejadian fenomena ini.

proses pembentukan el nino

Seperti yang dinyatakan tumpuan kejadian fenomena ini berlaku di hemisfera selatan. Oleh yang demikian semasa El Nino, perairan yang lebih panas di Pasifik tengah dan timur yang terletak di kawasan lingkungan longitud 80ºB – 120º T yang membekalkan haba dan lembapan tambahan kepada atmosfera yang berada di atasnya. Ini mendorong pergerakan menaik yang kuat dan dengan demikian ia akan merendahkan tekanan permukaan dalam kawasan pergerakan menaik itu. Udara lembap yang naik itu terpeluwap lalu membentuk kawasan ribut petir yang luas dan hujan lebat di kawasan berkenaan. Di bahagian barat Pasifik termasuk Malaysia, tekanan atmosfera meningkat, menyebabkan cuaca menjadi lebih kering (Perkhidmatan Kaji Cuaca Malaysia).

Sebaliknya, dalam keadaan biasa tekanan permukaan di Pasifik barat biasanya rendah manakala di tengah dan timur Pasifik adalah tinggi. Di bawah keadaan ini, pada amnya Pasifik barat adalah lembap sementara Pasifik tengah dan timur adalah kering seperti yang ditunjukkan di dalam Rajah 2.2 di bawah.

proses pertukaran el nino

Berdasarkan Rajah 2.2 di atas, corak tekanan permukaan yang berselang-seli di kawasan tropika Lautan Pasifik, yang mana keadaan lautan bertukar daripada El Nino ke normal dipanggil Ayunan Selatan (SO). Hubungan di antara atmosfera dan lautan semasa kejadian El-Nino ini dikenali sebagai El Nino-Ayunan Selatan (El-Nino Southern Oscillation atau ENSO). Dalam keadaan ini, angin lazim akan bertiup ke arah barat (L yang bertekanan rendah) melalui kawasan tropika kawasan Lautan Pasifik yang kemudiannya membentuk suhu panas permukaan air di sebelah barat supaya ketinggian permukaan lautan di Indonesia lebih tinggi berbanding di kawasan Khatulistiwa (NOAA, 2004).

Suhu permukaan laut sekitar 8ºC di sebelah barat dengan keadaan suhu sejuk di selatan Amerika akibat pengembangan suhu air sejuk dari kawasan laut dalam yang dianggap sangat penting sebagai sumber untuk membantu proses ekosistem hidupan laut serta perikanan. Sebagai kesan pemanasan permukaan laut di kawasan laut yang mengalami pemanasan akan menyebabkan kejadian hujan dan pada masa yang sama di timur Pasifik mengalami keadaan kering.

Oleh kerana tekanan atmosfera dan suhu laut berkait rapat, suatu indeks  atmosfera yang dipanggil Indeks Ayunan Selatan (Southern Oscillation Index, SOI) juga digunakan untuk mengukur reaksi atmosfera ini. Indeks ini dihitung daripada perbezaan keadaan turun-naik tekanan udara bulanan antara Tahiti (mewakili Pasifik timur) dan Darwin, Australia (mewakili Pasifik barat). Jika terdapat nilai negatif yang nyata bagi SOI, berpanjangan selama sekurang-kurangannya 6 bulan, kita mengalami keadaan EL Nino. Lebih besar nilai negatif lebih tinggi keamatan El Nino.

Sebaliknya, nilai positif tinggi menunjukkan keadaan La Nina. Seterusnya keadaan El Nino/La Nina yang kuat biasanya SOI yang berterusan mencapai nilai 1.5 atau lebih (negatif untuk El Nino) manakala kejadian yang sederhana indeksnya turun-naik antara 0.8 dan 1.5. El Nino yang lemah berlingkungan 0.4 dan 0.8 (Perkhidmatan Kaji Cuaca Malaysia, n.d.) seperti yang ditunjukkan Rajah 2.3 di bawah.

indek ayunan selatan

Sebagai kesimpulan, kejadian fenomena El Nino sebenarnya merupakan fenomena yang terjadi di kawasan lautan Pasifik yang dianggap sebagai gangguan terhadap sistem atmosfera-lautan khususnya di kawasan tropika Lautan Pasifik. Oleh sebab itu, maka kita perlu mempunyai pengetahuan untuk memantau fenomena berkenaan. Untuk tujuan pemantauan maka parameter-parameter asas digunakan untuk memantau El Nino dan reaksi atmosfera termasuklah suhu permukaan laut di kawasan khatulistiwa Lautan Pasifik, suhu di bawah permukaan lautan sehingga ke kedalaman 150 meter, keadaan awan serta kejadian hujan yang luar biasa digunakan untuk melihat kesan fenomena ini.

KESAN FENOMENA EL NINO KE ATAS SISTEM ATMOSFERA

Apa yang jelas fenomena El Nino sememangnya berkait rapat dengan sistem atmosfera kerana itu ia dianggap sebagai gangguan ke atas atmosfera-lautan khususnya di kawasan tropika Lautan Pasifik (NOAA, 2004).

Oleh yang demikian, gangguan fenomena ini ke atas sistem atmosfera adalah saling berkaitan dengan sistem hidrologi itu sendiri kerana atmosfera adalah sebahagian daripada kitaran hidrologi itu sendiri. Walau bagaimanapun, apabila keadaan atmosfera dikaitkan dengan keadaan cuaca tempatan maka kesan fenomena El Nino lebih signifikan. Sehubungan dengan itu, kejadian kenaikan suhu permukaan lautan di Lautan Pasifik menyebabkan kejadian proses pemeluwapan wap air ke atmosfera yang berlebihan membawa kesan hujan lebat walaupun dalam kes tertentu aktiviti manusia juga merupakan agen penting yang dikaitkan dengan perubahan suhu secara global (Exploratorium, 2002).

perbandingan suhu purata global

Berdasarkan Rajah 3.1, menunjukkan fenomena El Nino membawa kesan ke atas suhu atmosfera dan jelas bahawa suhu yang tertinggi telah dicatat pada tahun 1998 iaitu pada bulan Februari. Dalam pada itu, keadaan ini membawa impak yang sangat ketara ke atas keadaan cuaca tempatan yang mana di sesetengah tempat berlaku keadaan kering kontang dan di tempat lain pula mengalami kejadian hujan lebat.

Di samping itu, kesan fenomena El Nino yang berpanjangan akibat keadaan cuaca kering di sesetengah kawasan menyebabkan kejadian kebakaran hutan seperti yang berlaku di Indonesia pada tahun 1998 yang telah menyebabkan kehilangan 10 juta hektar hutan juga menyebabkan kesan ke atas atmosfera yang berjerebu di beberapa buah bandar di Asia Tenggara selama beberapa bulan (Forest Watch Indonesia,2001). Kesan cuaca ke atas kawasan sekitar lautan Pasifik yang dikaitkan dengan fenomena El Nino ditunjukkan seperti Peta 3.1 di bawah.

keadaan cuaca luar biasa

Pergerakan ribut tropika juga mengganggu pergerakan arus jet di atmosfera yang mempengaruhi sistem cuaca dunia. Oleh kerana gangguan atmosfera yang dikaitkan dengan fenomena El Nino, maka pergerakan ribut tropika juga terganggu (Ibid, 1992).

Di samping itu juga, kawasan yang dipengaruhi oleh siklon tropika juga boleh mempengaruhi kehadiran permukaan air yang panas di sebelah timur menyebabkan kejadian siklon tropika di bahagian tengah Lautan Pasifik yang melanda kepulauan di tengah Pasifik yang sepatutnya melanda kawasan pantai Queensland, Australia (Greenpeace) sehubungan daripada gangguan atmosfera ini, ia telah membawa kesan banjir yang menyebabkan impak negatif terhadap kesejahteraan hidup manusia seperti ditunjukkan Jadual 3.1 di bawah.

kesan el nino terhadap atmosfera

Sumbangan berterusan daripada fenomena berjerebu akibat cuaca kering dan kebakaran hutan telah membawa kewujudan fenomena Awan Perang Asia yang menghalang hampir 15% cahaya matahari dari sampai ke permukaan bumi. Justeru itu ia mengakibatkan lautan di bawah lindungan awan perang ini tidak menerima cahaya matahari sepenuhnya menjadikan kawasan ini lebih sejuk. Manakala, di bahagian atmosfera Awan Perang sendiri akan menjadi lebih panas kerana menyerap haba dan memerangkap segala pencemar yang dilepaskan ke udara. Fenomena sejuk dan panas ini secara langsung mempengaruhi sistem angin monsun lalu menyebabkan malapetaka yang dapat kita lihat pada hari ini iaitu kemarau berlanjutan di kawasan selatan-barat Asia seperti India, Pakistan, Sri Langka dan banjir teruk di timur laut Asia seperti China dan Taiwan (Penawaracun, September 2003).

Persoalannya bagaimana keadaan atmosfera terganggu semasa fenomena El Nino berlaku? Apa yang jelas bahawa dalam keadaan biasa keadaan angin mempengaruhi air di perairan Pasifik dari bahagian utara Amerika Selatan ke Indonesia yang mana di kawasan ini tiupan angin akan mengarah ke sebelah barat dan dalam masa yang sama akan menolak permukaan air ke sebelah barat dan keadaan ini menyebabkan paras lautan di sebelah barat lebih tinggi sekitar 12 inci berbanding dengan lautan di sebelah timur. Keadaan ini sebenarnya penting dalam kitaran haba panas di permukaan air yang akan ditolak ke sebelah barat yang dikaitkan dengan kitaran angin dan dalam konteks gangguan fenomena El Nino kawasan perairan Pasifik semasa kejadian El Nino akan berlaku satu keadaan di mana tidak begitu banyak kejadian tiupan angin berlaku di kawasan perairan ini (Leeper,2002).

Akibat daripada gangguan fenomena ini maka berlaku perubahan system atmosfera secara global. Satu perubahan drastik akibat daripada gangguan ini ialah kejadian hurikan seperti Hurikan Nora dan Linda yang bertiup dari timur Lautan Pasifik yang dijana oleh kelembapan luar biasa akibat daripada El Nino (Rogers, 1997). Oleh yang demikian, interaksi berterusan di antara lautan – atmosfera di Lautan Pasifik mempengaruhi keadaan cuaca setempat dan secara global dengan mengubah kejadian hujan tropika yang mempengaruhi arah tiupan angin (NOAA).

Rentetan daripada fenomena ini, akibat gangguan sistem atmosfera angin yang bertiup ke arah barat berhenti atau akan bertiup secara balikan ke arah timur ke luar dari barat menghala ke daratan Amerika Syarikat yang menyebabkan peningkatan penurunan hujan di sepanjang pantai barat daya Amerika Syarikat (Addison & Davis, n.d). Tambahan pula, perubahan kawasan permukaan lautan yang panas akan mengubah kawasan yang sepatutnya menerima hujan dan mengubah kawasan yang seharusnya mempunyai awan menjadi sebaliknya sekaligus akan mengubah keadaan cuaca yang boleh mempengaruhi kejadian ribut petir (Shea, n.d.).

Dalam kes lain, fenomena El Nino telah menyebabkan perubahan suhu dan juga penurunan salji yang luar biasa di Astoria, Oregon yang dikaitkan dengan perubahan drastik sistem atmosfera akibat daripada kesan gangguan fenomena ini (Taylor, 1998). Sehubungan dengan itu, kesan fenomena ini adalah tersebar dan dalam masa yang sama fenomena ini juga mengancam kehidupan lebih daripada 1 billion orang di seluruh dunia seperti kejadian El Nino 1982-83 yang membawa keadaan kering yang dikaitkan dengan kebakaran hutan di kebanyakan negara seperti Selatan India, Sri Langka dan lain – lain. Di kawasan teluk dan sebahagian kepulauan Caribbean, barat dan timur laut Amerika Syarikat mengalami ribut petir yang teruk (Glantz,1996).

Sebagai kesimpulan, sememangnya fenomena El Nino membawa kesan terhadap sistem atmosfera. Malahan dalam kes lain, fenomena ini dianggap sebagai ‘jendela cuaca masa depan’ (Reynolds, Dettinger, Cayan, Stephens, Highland & Wilson, 1997). Ini disebabkan oleh kesannya terhadap sistem atmosfera secara global di samping membawa kesan terhadap perubahan cuaca, lanskap dan juga sistem hidrologi setempat.

KESAN FENOMENA EL NINO KE ATAS SISTEM HIDROLOGI

Media massa telah menunjukkan bahawa EL Nino dan La Nina yang membawa banjir besar dan kerosakan harta benda serta nyawa di kebanyakan Negara sepanjang tahun 1997 hingga awal tahun 1999. Kejadian banjir berlaku apabila berlaku limpahan dari tasik, sungai, aliran ribut yang mendadak, kerosakan empangan dan sebagainya (Aminuddin Ab Ghani, Shanker Kumar Sinnakaudan, Mohd Sanusi S. Ahmad, Nor Azazi Zakaria, Rozi Abdullah dan Ismail Abustan, 1999).

Walau bagaimanapun, dalam kes – kes tertentu fenomena El Nino membawa keadaan kering yang ekstrem menyebabkan krisis air yang sangat teruk seperti yang telah melanda negara ini pada tahun 1997 dan juga kejadian seperti Jadual 3.1. Jika diperhatikan kesan fenomena ini akan lebih jelas apabila fenomena ini berlaku kerana itu ia dianggap sebagai gangguan ke atas atmosfera-lautan khususnya di kawasan tropika Lautan Pasifik (NOAA, 2004) kerana keadaan ini akan mengganggu kitaran semula jadi atmosfera – lautan. Dalam keadaan biasa, Corak tekanan permukaan yang berselang-seli di kawasan tropika Lautan Pasifik secara semula jadi akan membawa hujan dan keadaan kering mengikut kitaran semula jadi.

Walau bagaimanapun, kejadian fenomena El Nino membawa gangguan keadaan atmosfera semula jadi yang menyebabkan kejadian keadaan kering atau basah bukan pada masanya.

Sehubungan dengan itu, jelas bahawa fenomena ini membawa kesan ke atas sistem hidrologi. Mengikut laporan fenomena El Nino yang berlaku pada tahun 1997 merupakan kejadian yang paling kuat dalam tempoh 150 tahun yang membawa kepada kesan paling ketara secara global. Kesan ketara ini membawa sebahagian daripada negara – negara dunia bersiap sedia menghadapi hujan lebat dan banjir manakala kawasan lain berhadapan dengan keadaan kering dan bencana kelaparan (Roach, 1997). Seperti yang dinyatakan tadi bahawa fenomena ini sememangnya membawa kesan ke atas sistem hidrologi iaitu sama ada berlaku bencana kemarau atau keadaan hujan yang luar biasa di tempat – tempat tertentu pada musim yang bukan pada masanya. Salah satu contoh kesan ketara ke atas sistem hidrologi ialah di Gurun Atacama, Amerika Selatan yang telah dikenali sebagai kawasan paling kering sebaliknya terdapat tumbuhan yang tumbuh hasil daripada penurunan hujan di kawasan ini.

Dalam pada itu, dalam bulan Jun kejadian penurunan hujan lebat dan salji di tengah Andes membawa banjir besar di ibu negara Chile (Ibid, 1997). Di samping itu, kesan fenomena ini juga dapat dilihat ke atas penduduk di Barat Daya Amerika Syarikat yang terpaksa bersedia menghadapi keadaan banjir pada masa musim sejuk yang dikaitkan dengan hujan lebat yang dibawa oleh ribut petir yang bertiup melalui Lautan Pasifik dari Hawai (Ibid, 1997,).

Selain dari itu, semua keadaan cuaca bergantung pada kehadiran air, oleh yang demikian fenomena El Nino sememangnya membawa kesan kepada cuaca secara am. Sebagai contoh, awan terbentuk akibat daripada pembentukan wap air sama ada dari permukaan lautan atau daratan. Apabila awan tadi semakin lembap ia akan mula turun sebagai hujan atau salji. Di bawah suhu tinggi (panas), air akan terpeluwap ke atmosfera dan kitaran ini akan berterusan yang dikenali sebagai kitaran hidrologi.

Walau bagaimanapun, dalam kes fenomena El Nino yang membawa pemanasan permukaan lautan di kawasan tropika lautan Pasifik akibat daripada peningkatan suhu permukaan membawa kepada pemeluwapan yang tinggi dan berlaku peningkatan wap air dalam keadaan luar biasa. Apabila berlaku kejadian hujan lebat bersama dengan tiupan angin kencang akan menyebabkan kejadian ribut petir.

Manakala pada masa musim sejuk fenomena ini membawa kesan penurunan salji yang lebat (Addison & Davis, n.d.). Dalam kes lain dalam penyelidikan saintifik yang dilakukan oleh NASA (National Aeranautics And Space Administration) pada tahun 1982 hingga 1999 di Laut Bellingshausen menunjukkan kesan El Nino terhadap hidrologi di kawasan ini  menunjukkan litupan dan kepekatan ais di Laut Ross juga telah berkurangan (NASA,2002).

Fenomena El Nino juga bukan sekadar menyebabkan keadaan kering di daratan. Fenomena ini tetapi juga menyebabkan pemanasan suhu lautan Pasifik. Pada masa yang sama ia menyebabkan pemeluwapan berlebihan yang membawa penurunan paras lautan, kejadian keadaan kering kontang serta kejadian ribut petir (Utusan Malaysia Online, 2004). Sebagai kontras kesan fenomena ini, di Vietnam paras sungai utama telah turun sehingga 30 peratus daripada tahun sebelum. Lanjutan daripada itu fenomena El Nino juga telah dipersalahkan sebagai penyebab kehadiran air masih di Delta Mekong 15 hari lebih awal sehingga 8 kilometer ke kawasan daratan (United Nations Development Programme, 1998). Berbeza dengan kes beberapa batang sungai di Amerika Syarikat yang mengalami penurunan atau kenaikan paras air seperti Sungai Yellowstone, Montana yang mewakili zon Barat Daya dan Sungai Salt, Arizona yang mewakili Barat Laut yang mana kesan El Nino membawa kesan yang berbeza.   Sungai Salt umpamanya, mengalami kenaikan paras air semasa kejadian El Nino pada musim sejuk dan musim bunga berbanding dengan Sungai Yellowstone. Fenomena ini juga mengubah bentuk kitaran atmosfera yang mempengaruhi kejadian ribut petir ke kawasan atau keluar dari sesuatu kawasan di pelbagai kawasan (Cayan & Robert, dalam Diaz, Markgraf & Vera, 1992).

Walau bagaimanapun, dalam kes lain pula fenomena El Nino secara umum menyebabkan kejadian hujan lebat seperti kejadian fenomena ini dalam tahun 1982-83 dan 1997-98 di Peru yang telah mengalami kejadian hujan luar biasa (Cadier, Pouyaud & Raymond, 2001).

Sebagai kesimpulan, ternyata bahawa kejadian fenomena El Nino membawa kesan yang ketara ke atas sistem hidrologi secara global. Pemanasan permukaan lautan yang membawa impak terhadap keadaan atmosfera membawa kesan perubahan cuaca kering kontang di kawasan tertentu. Sebaliknya di kawasan lain menghadapi banjir yang signifikan dengan pertambahan dan pengurangan jumlah air di sesetengah tempat.

MASA DEPAN KITA DAN KESIMPULAN

Walaupun fenomena El Nino telah lama berlaku dan ramai penyelidik mendapati fenomena ini dikaitkan dengan teori pemanasan cuaca global. Namun demikian, ada penyelidik mendapati fenomena ‘bintik hitam matahari’ mempunyai pertalian rapat dengan fenomena El Nino. Berdasarkan sejarah urutan kejadian fenomena bintik hitam matahari ia menunjukkan persamaan dengan tempoh kejadian fenomena El Nino (Majalah Angkasa, 1998). Sehubungan dengan itu, dengan bertitik tolak pada hipotesis bahawa matahari merupakan sumber tenaga utama yang menggerakkan dan menghidupkan semua aktiviti Bumi maka kejadian fenomena bintik hitam matahari yang berkala tidak dinafikan ada hubungkait dengan kemunculan fenomena El Nino. Dengan itu, penggunaan data kejadian berkala fenomena bintik hitam matahari dan kejadian fenomena El Nino penyelidikan berkenaan telah memperolehi kesan korelasi setinggi 0.8 yang disifatkan bahawa kedua – dua fenomena ini mempunyai perkaitan walaupun jenis perkaitan berkenaan masih dalam kajian (Dupe, 1998).

Tetapi, persoalannya kejadian fenomena ini semakin kerap berlaku pada abad ini. Apa yang membimbangkan, kejadian ini membawa kesan ekstrem terhadap hidupan dan juga alam sekitar. Apa yang jelas ENSO semakin ketara akibat kesan pemanasan global yang terus meningkat dengan cepat. Walaupun, dengan merujuk pada sejarah El Nino kita dapat membuat ramalan terhadap pemanasan global yang membawa fenomena El Nino seperti kejadian fenomena ini pada tahun 1982 dan 1997. Namun, terdapat pendapat yang menyatakan perubahan terhadap kitaran arus ayunan selatan mungkin disebabkan oleh pemanasan global (University Of Michigan, n.d.).

Sebagai kesimpulan, kita telah menyaksikan bahawa fenomena El Nino sememangnya mempunyai kesan ke atas sistem atmosfera dan juga hidrologi. Oleh yang demikian, kehadiran fenomena ini dianggap sebagai gangguan ke atas atmosfera-lautan. Ia bukan sahaja membawa kesan di kawasan Pasifik tetapi sebenarnya membawa kesan ke atas keadaan cuaca secara global. Fenomena ini bukan sahaja membawa masalah terhadap kesejahteraan hidup manusia tetapi juga mengancam keseimbangan alam sekitar. Jadi, jika benar kekerapan kejadian fenomena ini dikaitkan dengan pemanasan global maka kita perlu menyedari punca pemanasan itu sendiri. Walaupun, pada masa ini banyak penyelidikan sedang dijalankan untuk melihat perkaitan pemanasan global dengan kekerapan kejadian fenomena El Nino. Tetapi, kita seharusnya tidak menunggu sehingga waktu membuktikan kebenaran teori berkenaan. Sebagai renungan kita bersama, mungkin petikan ini boleh menyedarkan kita bahawa kekerapan kejadian fenomena El Nino merupakan gangguan alam akibat daripada tindakan kita yang terlalu mementingkan kemajuan tanpa pertimbangan terhadap alam sekitar.

“Planet jiran kita, Marikh adalah sebuah planet yang gersang. Ia merupakan sebuah padangpasir yang sangat luas, melainkan di kedua kutubnya yang mengandungi ais dan karbon dioksida beku. Atmosfera Marikh adalah nipis dan mempunyai komposisi karbon dioksida yang sangat tinggi.Walaupun pada hari ini kita memerhatikan Marikh sebagai sebuah planet yang gersang, banyak bukti yang ditemui sejak akhir-akhir ini seolah-olah menunjukkan bahawa Marikh suatu masa dahulu adalah sangat dinamik, dengan air yang mengalir dan juga terkumpul dalam bentuk tasik mahupun lautan.  Barangkali juga Marikh pernah memiliki kehidupan seperti di Bumi. Apakah yang telah berlaku terhadap Marikh yang dinamik itu? Ramai pakar astronomi mengatakan bahawa sebuah komet atau asteroid telah melanggar Marikh. Perlanggaran itu mengakibatkan perubahan yang sangat besar di sana hinggakan semua jenis kehidupan (jika pernah ada) pupus sama sekali, serta kebanyakan air di Marikh tersejat dan terlepas ke angkasa. Cuba kita bayangkan, jika ekosistem di Bumi gagal menampung keseimbangan kitaran gas yang sangat penting untuk segala jenis kehidupan di sini. Tumbuh-tumbuhan akan mati, diikuti segala jenis haiwan dan manusia. Karbon dioksida dan lain-lain gas beracun memenuhi atmosfera. Bagaimanakah rupa Bumi ketika itu? Serupa seperti Marikh pada hari ini. Oleh itu, jika kita tidak mahu planet yang indah ini menuruti Marikh, kita mesti berusaha keras bermula dari sekarang untuk memelihara kesucian alam semula jadi.”

Dipetik dari (Alam Hijau – Uniworld,2003)


SUMBER RUJUKAN:

Addison, J. & Davis, J. (n.d.). El Niño have on Global Climate? Diperolehi dari http://campus.fortunecity.com/baked/103/el_nino_page.htm

Alam Hijau – Uniworld. (2003). Kekalkan Bumi kita diselimuti keindahan suci ini: Lemas dalam udara. Diperolehi dari http://uniworld2.tripod.com/Grn/Archive/B002.html

Aminuddin Ab Ghani, Shanker Kumar Sinnakaudan, Mohd Sanusi S. Ahmad, Nor Azazi Zakaria, Rozi Abdullah & Ismail Abustan. (2000). “Isu Dan Amalan Dalam Rekabentuk Sistem Pemetaan Risiko Banjir Secara Menyeluruh.” National Civil Engineering Conference- AWAM’99. Lumut, Perak, Malaysia. 24hb – 26hb Januari 2000.

Cadier, E., Pouyaud, B. & Raymond, M. (2001). Evaluation and regionalisation of extreme floods generated by El Niño in northern Peruvian coastal zone. Geophysical Research Abstracts, Vol. 3, p.3-4.

Cayan, D. R & Robert H. (n.d) Dalam Diaz, H.F., & Markgraf, V. (1992). El Niño.Historical and Paleoclimatic Aspects of the Southern Oscillation: Cambridge University Press, p. 29- 68.

Dupe, Z. (1998) di dalam Majalah Angkasa. (1998). Membongkar ElNino Dengan Syaraf Tiruan. Diperolehi dari http://www.angkasa-online.com/10/01/fenom/fenom1.htm

Exploratorium. (2002). Overview of Climate Change Research: What do we know about global climate change? Diakses dari http://www.exploratorium.edu/climate/primer/index.html

Fedorov, Alexey V. & Philander, S. G. (2000). “Is El Nino Changing?”. Journal of Atmospheric Sciences: vol. 288, June 16, 2000, pp. 1997-2001.

Flugel, Moritz & Chang, P. (1997). “Does the Predictability of ENSO Depend on the Seasonal Cycle?”. Journal of Atmospheric Sciences: vol. 55, No. 21, pp. 3230-3243.

Forest Watch Indonesia.(2001). Kebakaran Hutan dan Lahan. Diperolehi dari http://fwi.or.id/Kebakaran_hutan/Indeks.shtml

Gagan M.K. (1998). Journal of Atmospheric Sciences: vol. 279, 1998, pp. 1014.

George H. Taylor. (1998). Impacts of the El Niño/Southern Oscillation on the Pacific Northwest. Diperolehi dari http://www.ocs.orst.edu/reports/enso_pnw.html

Glantz, M.H. (1996). Currents of Change: El Niño’s Impact on Climate and Society. Cambridge University Press.

Haimson, L. (2001). How’s the Weather? Taking the Earth’s temperature. Diperolehi dari http://www.gristmagazine.com/heatbeat/weather112801.asp

Kerr & Richard, A. (1999). “El Nino Grew Strong As Cultures Were Born”. Journal of Atmospheric Sciences: vol. 283, Jan 22, 1999, pp. 467-468.

Leeper, M.R. (2002). Beware the Child. Diperolehi dari http://fanac.org/fanzines/MT_Void/MT_Void-2051.html

Mash, J., Champieux, K. & Stauffer, O. (n.d.).El Nino’s History. Diakses dari http://www-personal.umich.edu/~ostauffe/past.htm

Majalah Angkasa. (1998). Membongkar ElNino Dengan Syaraf Tiruan. Diperolehi dari http://www.angkasa-online.com/10/01/fenom/fenom1.htm

National Aeranautics And Space Administration. Diperolehi dari http://www.gsfc.nasa.gov/news-release/releases/2002/02-042.htm

National Oceanic And Atmospheric Administration. (n.d.). Impacts of El Niño and benefits of El Niño prediction. Diakses dari http://www.pmel.noaa.gov/tao/elnino/impacts.html

National Oceanic And Atmospheric Administration. (2004). What is an El Niño?. Diakses dari http://www.pmel.noaa.gov/tao/elnino/el-ninostory.html

Null, J. (2017). El Niño and La Niña Years and Intensities: Based on Oceanic Niño Index (ONI). Diakses dari http://ggweather.com/enso/oni.htm

Penawaracun. (September 2003). Jerebu Melanda Lagi!. Diperolehi dari http://www.prn2.usm.my/mainsite/bulletin/2002/penawar43.html

Perkhidmatan Kaji Cuaca Malaysia. (n.d.). Fenomena Cuaca. Diperolehi dari http://www.kjc.gov.my/malay/pendidikan/cuaca/elnino.html

Reynolds, R., Dettinger, M., Cayan, D., Stephens, D.,  Highland, L. & Wilson, R. (1997). Effects of El Niño on Streamflow, Lake Level, andLandslide Potential. Diakses dari http://geochange.er.usgs.gov/sw/changes/natural/elnino/

Ropelewski, C.F., (1992). “Predicting El Niño events”. Nature, 356, 476-7.

Roach, J. (1997). Environmental News Network Special Reports: The impacts of El Niño. Diperolehi dari http://www.enn.com/specialreports/elnino/impact.asp

Rogers, K. (1997). NEWS: Impact of El Nino apparent. Diperolehi dari http://www.reviewjournal.com/lvrj_home/1997/Sep-28-Sun-1997/news/6143986.html

Shea, E. (n.d.) di dalam Utusan Malaysia Online. (2004). Discoveries:Conference aims to dissect natureof weather phenomenon El Nino. Diperolehi dari http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2004&dt=…b=utusan_express &sec=discoveries&pg=di_09.htm&arc=hive

The New York Times. (1983) di dalam Greenpeace. (n.d). Greenpeace Nino Report: Troubled Waters El Niño and Climate Change. Diperolehi dari http://archive.greenpeace.org/climate/science/reports/ninoreport.html

The Star. (Mei 2016). “It’s bleak for Bukit Merah Dam” Diperolehi dari http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/02/its-bleak-for-bukit-merah-dam-encroachment-of-forest-reserves-affecting-water-area/

Torrence & Webster. (1999). Dalam W. Windupranata, D.K. Mihardja, M.S. Fitrianto dan F. Stevanus. (2001) “Analisis Tinggi Muka Air Laut Di Samudera Hindia, Perairan Indonesia, Dan Samudera Pasifik Serta Kaitannya Dengan Fenomena El-Nino Dan La-Nina.”, Jurnal Surveying Dan Geodesi, Vol.XI, No.1, Januari 2001, hlm. 1-6.

University Of Michigan. (n.d.). El Nino’s Future. Diperolehi dari  http://www-personal.umich.edu/~ostauffe/future.htm

Utusan Malaysia Online. (2004). Discoveries: Conference aims to dissect nature of weather phenomenon El Nino. Diperolehi dari http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2004&dt=…b=utusan_express &sec=discoveries&pg=di_09.htm&arc=hive

United Nations Development Programme. (1998). Vietnam News: EL Nino exacts heavy toll on Vietnam. Diperolehi dari http://www.undp.org.vn/dmu/events/Events-1998/980000-a/en/980421-a.htm

University Of California. (1999). El Nino Study. Diperolehi dari http://www.sscnet.ucla.edu/issr/da/earthquake/Openended%20questions/textbyit m.elnino.txt

Wang, Risheng & Wang, B. (1999). “Phase Space Representation and haracteristics of El Nino-La Nina”. Journal of Atmospheric Sciences: vol.57, No. 19, pp. 3315-3333.


<< Follow My Paranormal and Ghost Research Updates on Telegram >>
[ Malaysian Ghost Research ]


Respectful and courteous comments much appreciated:

Augustine Towonsing

An Associate International Member of the UK Geographical Association, the Assistant Afternoon Supervisor of Gurun Secondary School (Kedah, Malaysia), a Geography teacher with 28 years of teaching experience and holds a masters degree in Geography, former outdoor education trainer, an education application developer, an environmental researcher, a photographer, a videographer, a book author, a solo paranormal and ghost researcher, as well as the sole founder of Malaysian Ghost Research.

Comments are closed.