Geography Education, Pemikiran Geografi

Lapisan Ozon: Kesan Kemusnahan Terhadap Cuaca Dan Iklim Dunia

Pengenalan

Sedar tak sedar ada insan yang tidak merasakan perubahan suhu yang berlaku. Tetapi berbeza dengan saintis yang terlibat dengan kajian berterusan terhadap perubahan suhu dunia dan menurut Akademi Sains Kebangsaan (NAS) suhu permukaan bumi telah meningkat sebanyak -17.2°C yang berlaku sejak 2 dekad yang lalu. Ditambah pula terdapat bukti kuat mengenai pemanasan bumi sejak 50 tahun yang lalu akibat kesan aktiviti manusia yang telah menyebabkan perubahan unsur kimia yang terdapat dalam atmosfera melalui pembentukan gas rumah hijau yang terdiri daripada karbon dioksida, metana dan nitrus oksida sekaligus membawa pada kemusnahan lapisan ozon.

perubahan suhu dunia akibat kesan kemusnahan lapisan ozon

Berdasarkan Rajah 1 di atas, perubahan suhu dunia yakni telah meningkat dan peningkatan ini mempunyai kesan terhadap cuaca dan iklim dunia secara am. Perubahan suhu ini berpunca daripada tenaga matahari yang mempengaruhi cuaca dan iklim dunia serta pemanasan permukaan bumi. Secara semula jadi, sebahagian daripada tenaga yang diterima oleh bumi akan dipantul semula ke angkasa oleh gas dan partikel yang terapung di ruang udara dan sebahagian daripada tenaga yang dipantulkan ke angkasa terperangkap oleh gas-gas rumah hijau yang menyebabkan berlaku peningkatan suhu.

Masalah yang timbul akibat daripada aktiviti ini menyebabkan perubahan suhu sedunia. Malahan kesan yang lebih teruk lagi ialah berlaku kemusnahan lapisan ozon yang menjadi pelindung permukaan bumi daripada sinaran ultra ungu (Ultra Violet).

Definisi Ozon

Ozon merupakan molekul yang tidak stabil terdiri daripada 3 atom oksigen. Menurut Rowland lapisan ozon membentuk perisai yang melindungi bumi yang terletak pada ketinggian 10-60 kilometer di ruang atmosfera yang bertanggungjawab untuk menyerap UV. Ozon juga mempunyai bau yang kuat mudah dikesan semasa berlaku ribut petir atau berhampiran dengan mesin elektrik serta mempunyai warna kebiruan yang mengandungi atom oksigen yang diikat oleh 2 atom oksigen dan atom yang ketiga tidak digabung dengan erat. Ozon juga boleh ditemui di permukaan bumi sebagai satu komponen asbut (Rowland, 1990 : 56-57). Sehubungan dengan itu, lapisan ozon terdiri daripada 3 atom oksigen yang diikat bersama yang lebih bersifat kimia daripada molekul oksigen. Sebahagian besar daripada ozon terdapat dalam lapisan atmosfera yang terletak sekitar 25 kilometer dari permukaan bumi dan kuantiti ozon di atmosfera bumi adalah tidak banyak dan sekiranya ia dimampat hanya sekitar 3 milimeter tebal tetapi sangat berguna terhadap hidupan di permukaan bumi (Ryden, 2002).

kepekatan lapisan ozon mengikut lapisan atmosfera

Rajah 2 di atas, menunjukkan kepekatan lapisan ozon terdapat di lapisan stratosfera berbanding di bahagian mesosfera dan troposfera.

Fungsi Ozon

Seperti yang diketahui umum, lapisan ozon berfungsi sebagai lapisan penapis dan lapisan ini sangat penting pada permukaan bumi sebagai perlindungan daripada pancaran UV yang berlebihan. Pancaran yang dimaksudkan ialah semua bentuk tenaga yang bergerak dalam kelajuan cahaya yang biasanya dikaitkan dengan radiasi elektromagnet. Pancaran cahaya ini pula mempunyai perbezaan daripada segi gelombang, frekuensi dan jumlah tenaga yang dipancarkan.

Lapisan ozon juga sangat penting kerana melindungi tumbuhan dan haiwan daripada sinaran UV matahari yang boleh menyebabkan kanser kulit, katarak, merosakkan tahap daya ketahanan dan juga boleh mengubah DNA tumbuhan dan haiwan (Johansen, 2000).

Persoalan Mengapa Berlaku Penipisan Lapisan Ozon?

Jika kita ingin melihat dan mengkaji kesan kemusnahan lapisan ozon terhadap perubahan cuaca dan iklim rasanya perlu juga diketahui apakah punca yang menyebabkan berlakunya penipisan lapisan ozon. Seperti kata Walt Kelly “Kita telah bertemu dengan musuh dan musuh itu adalah kita sendiri.” Jadi, jelas punca kemusnahan lapisan ozon adalah kegiatan manusia itu sendiri. Dalam kegiatan ini, manusia telah mencipta pelbagai jentera yang membantu serta memudahkan kehidupan sejagat tetapi dalam masa yang sama kesan sampingan terjadi seperti kewujudan gas rumah hijau. Gas rumah hijau inilah yang bertanggungjawab dalam penipisan dan kemusnahan lapisan ozon. Tambahan pula gas rumah hijau atau Klorofluorokarbon (CFC) berkenaan boleh bertahan selama 140 tahun sebelum musnah secara semula jadi (Rowland, 1990: 56-57).

Punca utama CFC adalah penyembur aerosol yang digunakan termasuk dalam peti sejuk dan penyaman udara yang digunakan di rumah dan juga dalam kenderaan. Selain daripada itu, sumber lain seperti tindak balas Bromin (Br), Nitrik Oksida (NO) dan Hydroxyl Radikal (OH). Lapisan ozon juga boleh musnah secara semula jadi melalui tindak balas kimia dalam atmosfera seperti radiasi UV yang melalui lapisan ozon yang boleh membina dan memusnahkan lapisan ozon (Forest, 1993).

Walau bagaimanapun, kesan kehilangan lapisan ozon secara semula jadi tidaklah seburuk akibatnya berbanding kesan kegiatan manusia yang telah dibuktikan sebagai penyebab perubahan cuaca dan iklim secara global. Jika diambil salah satu contoh tempatan melalui aktiviti kegiatan manusia dalam bidang pertanian yang melibatkan pembukaan kawasan baru untuk tujuan pertanian. Sehubungan dengan itu, aktiviti ini melibatkan penggunaan teknologi moden seperti racun serangga, baja kimia dan pertambahan karbon dioksida dalam udara hasil daripada pembakaran kawasan ladang pertanian. Ini menyebabkan perubahan suhu setempat secara mikro yakni kegiatan tadi secara langsung telah menyumbangkan pertambahan gas rumah hijau yang mempunyai hubungan yang rapat dengan lapisan ozon. Aktiviti manusia adalah punca kemusnahan lapisan ozon yang mana aktiviti manusia telah menjadi sumber pembentukan gas rumah hijau yang dibebaskan ke atmosfera yang kemudiannya memusnahkan lapisan ozon. Penyelidikan saintifik  membuktikan bahawa kegiatan manusia merupakan sumber utama yang telah membawa pemusnahan dan penipisan lapisan ozon terutama sekali unsur bahan kimia tertentu yang telah menunjukkan kesan penipisan dan kebocoran lapisan ozon di Antartika yang membuktikan kehilangan ozon secara menyeluruh.

Kemusnahan Lapisan Ozon

Penyelidikan yang dijalankan sejak 1992 dan 1993 menunjukkan lapisan ozon di kebanyakan tempat menunjukkan penurunan lapisan ozon. Malahan semasa musim bunga di kawasan pertengahan garisan latitud di utara menunjukkan pengurangan 20 peratus termasuk pengurangan yang teruk di kawasan lubang ozon di Antartika. Mengikut sejarah, kemusnahan lapisan ozon dikesan seawal 1960an oleh Saintis British di Antartika yang mendapati pada tahun 1980an terdapat lubang dalam lapisan ozon di Antartika setiap musim bunga pada bulan September-Oktober. Pada tahun 1988 lubang ozon mempunyai keluasan meliputi Antartika dan sebahagian Australia dan New Zealand. Walau bagaimanapun kesan lubang ozon ini tidaklah merisaukan kita kerana kejadian berlaku di kawasan Antartika yang tidak berpenghuni. Walaupun demikian, punca yang dikenal pasti yang telah menyebabkan kemusnahan ozon ialah CFC. Mengikut kajian yang dibuat pada tahun 1993 menunjukkan setiap tahun pelepasan CFC ke atmosfera sentiasa bertambah dan oleh kerana gas berkenaan tidak musnah maka sebahagian daripada gas berkenaan akan menyerang lapisan ozon menyebabkan kemusnahan dan penipisan lapisan ozon.

Saintis Kajian Alam Sekitar dari Universiti Melbourne dalam kajian terkini telah menemui ancaman baru yang menyebabkan proses pemulihan lubang lapisan ozon di kawasan Antartika. Penemuan pelepasan bahan kimia dari produk industri seperti penanggal cat, peluntur dan industri ubat-ubatan telah melambatkan proses pemulihan lubang ozon. Penambahan penggunaan produk berkenaan yang meningkat pada masa hadapan akan memanjangkan tempoh pemulihan lubang lapsian ozon di Antartika (Perkins, 2017).

Kesan Penipisan Dan Kemusnahan Lapisan Ozon Terhadap Perubahan Cuaca Dan Iklim

Tidak dapat dinafikan kesan kemusnahan lapisan ozon menyebabkan perubahan cuaca dan iklim secara menyeluruh. Impak daripada kemusnahan lapisan ozon ini sangat ketara sehingga memberi kesan negatif secara menyeluruh kepada tumbuhan dan hidupan. Oleh kerana kemusnahan dan penipisan lapisan ozon ini mempunyai hubungan yang rapat dengan gas rumah hijau maka tidak dapat ditolak daripada mengelak membincangkan berkaitan dengan gas-gas rumah hijau.

Aktiviti manusia yang sentiasa mengejar kesejahteraan hidup telah menyebabkan pertambahan bahan pencemar yang menyebabkan kenaikan suhu dunia secara global. Kesan rumah hijau telah bermula sejak revolusi perindustrian dan kepekatan karbon dioksida telah bertambah sehingga 30 peratus manakala metana bertambah lebih 2 kali ganda sementara nitrus oksida telah meningkat sebanyak 15 peratus. Kesan akibat daripada peningkatan gas rumah hijau berkenaan telah menyebabkan pembentukan perangkap haba yang memerangkap haba yang dibebaskan semula ke angkasa. Oleh kerana kewujudan perangkap haba ini telah menyebabkan peningkatan suhu maka berlaku pemanasan suhu dunia secara global yang telah mempengaruhi keadaan cuaca dan iklim.

lapisan ozon kesan rumah hijau

Berdasarkan Rajah 4 di atas, sinaran matahari yang dipancarkan ke bumi sebanyak 100 peratus. Sebahagian daripada tenaga ini akan sampai ke bumi melalui kawasan atmosfera yang tidak mempunyai halangan. Sebahagian pula akan diserap oleh permukaan bumi dan akan memanaskan permukaan bumi dan sebahagian daripada radiasi tenaga matahari tadi akan dipantulkan semula ke angkasa oleh atmosfera.

Dalam pada itu, bumi pula memantulkan sebahagian daripada tenaga yang diterima dan dibebaskan semula ke angkasa lepas. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada tenaga tadi diserap dan terperangkap oleh bahan pencemar dalam atmosfera yang menyebabkan peningkatan suhu permukaan bumi. Kesan pemanasan ini akan menyebabkan kesan negatif terhadap suhu, cuaca dan iklim secara global.

Peningkatan Suhu

Kesan penipisan lapisan ozon terhadap iklim khususnya sangat ketara terhadap perubahan suhu. Semakin banyak ozon dalam udara, semakin tinggi haba disimpan. Ozon menjana haba dalam stratosfera, kedua-duanya dengan menyerap radiasi ultraviolet matahari dan menyerap sinaran inframerah yang meningkat dari persekitaran yang lebih rendah (troposfera). Akibatnya, penuruhan ozon akan menyebabkan penurunan suhu yang lebih rendah. Pemerhatian menunjukkan selama beberapa dekad kebelakangan ini suhu di pertengahan  stratosfera atas (30 hingga 50 km di atas permukaan bumi) telah semakin sejuk iaitu 1 ° hingga 6 ° C (2 ° hingga 11 ° F) (Allen. J, Februari 2004).

Kesan ketara daripada kemusnahan lapisan ozon ini ialah peningkatan suhu secara global yang menyebabkan pelbagai fenomena. Kesan ketara dapat dilihat dengan jelas semasa musim bunga pada bulan September dan Oktober yang mana kadar penyusutan lapisan ozon terutamanya di kawasan Antartika iaitu lebih rendah 30-40 peratus berbanding dengan kawasan Artik. Keunikan keadaan musim bunga di kawasan Artik yang sangat sejuk yang mana udara di kawasan ini tidak bercampur dengan udara dari luar.

lapisan ozon level over north america

Dalam Rajah 5 di atas menunjukkan penipisan lapisan ozon yang menjelaskan kesan penipisan ozon memberi kesan kepada kita juga. Akibat daripada peningkatan suhu ini maka ia akan menyebabkan perubahan suhu setempat yang seterusnya mengubah iklim kawasan berkenaan. Perubahan ini pula tidak sekadar berlaku di kawasan yang berkenaan sahaja tetapi juga berlaku secara global dan kesannya telahpun dibincangkan dalam perbincangan ini. Steve Hipskind, Ketua Bahagian Atmosfera dan Dinamik Kimia di Pusat Penyelidikan Ames, Moffett Field, California menyatakan atom klorin menggunakan awan sebagai tempat memulakan pemusnahan lapisan ozon yang mana awan ini biasanya berada pada tempat yang mempunyai suhu yang rendah. Pembentukan kristal ais yang merupakan sebahagian daripada awan telah membantu proses pemusnahan ozon. Kesan daripada proses ini berlaku pada tahun 1999-2000, suhu atmosfera di kawasan Artik telah mencapai suhu yang sangat rendah -120° Celcius yang merupakan rekod terendah.

Jadi, daripada penyelidikan ini jelas berlaku pemanasan suhu dunia secara global. Sebagai tambahan, para saintis mendapati sebaik saja musim bunga berakhir penipisan lapisan ozon beralih ke kawasan yang berpenduduk padat di Amerika Utara dan Eurasia dan perubahan ini banyak diramalkan berlaku di kawasan pertengahan garisan latitud di Amerika Syarikat. Oleh itu, jelas terdapat trend dalam aktiviti penipisan ozon yang berlaku mengikut peredaran musim.

Menurut seorang saintis Paul Newman, menyatakan suhu lapisan stratosfera dikawal oleh cuaca yang datang dari kawasan atmosfera rendah. Ini bermaksud sekiranya kita mempunyai stratosfera yang sejuk dan atmosfera yang panas maka keadaan suhu dunia akan meningkat dari tahun ke tahun. Kesan ini pula adalah disebabkan oleh pelepasan CFC ke ruang atmosfera. Seperkara yang membimbangkan kita tentang kesan penipisan ozon yakni kita telah mengetahui bahawa keadaan suhu di lapisan stratosfera adalah amat sejuk dan ini membantu pembentukan awan tetapi pada masa yang sama menyebabkan pemusnahan ozon.

Penipisan lapisan ozon dan kejadian lubang ozon di kawasan kutub menunjukkan kepada kita tentang perubahan cuaca dan iklim yang mana kejadian lubang ozon di kawasan ini telah menyebabkan peningkatan sinaran matahari di kawasan ini sekaligus meningkatkan suhu yang boleh menyebabkan pencairan salji seterusnya menyebabkan kehilangan kawasan tanah rendah dan mungkin juga kawasan pelancongan di kawasan pinggir pantai.

Kesan Terhadap Cuaca Dan Iklim

Dalam pada itu, kesan penipisan ozon telah membawa perubahan cuaca dan iklim sejak 2 dekad yang lalu dan perubahan ini telah membawa banyak kesan ke atas tumbuhan dan hidupan. Kenaikan suhu di kawasan kutub menyebabkan banyak kesan ke atas cuaca dan iklim setempat dan juga telah mempengaruhi suhu bumi secara umum. Perubahan cuaca dan iklim ini menyebabkan penambahan keluasan kawasan padang pasir. Mengurangkan sumber makanan dan mungkin juga menyebabkan perubahan kekal ke atas kawasan taman negara. Sebagai contoh, diramalkan bahawa secara keseluruhan di Amerika Syarikat mengalami peningkatan suhu walaupun para saintis masih tidak dapat meramalkan kawasan mana yang menjadi kering atau sebaliknya.

Di negara kita sendiri Hasil kajian Strategik Dan Antarabangsa mendapati bahawa 1,200 km persegi di Semenanjung Malaysia akan ditenggelami air jika pencairan ais berterusan dan meningkat pada kadar 0.9 sm setahun (Alias Bakar,1998). Ini menunjukkan kesan pemusnahan dan penipisan lapisan ozon telah mempengaruhi suhu cuaca dan iklim secara menyeluruh.

Sementara di tempat lain seperti di kawasan Utara Benua Asia, kesan cuaca dan iklim sangat ketara sehingga menampakkan kesan yang buruk khususnya Laut Aral. Sejak diketahui berlaku penipisan dan pemusnahan lapisan ozon dari tahun 1961-1989 keluasan Laut Aral telah menyusut daripada 66,000 kilometer persegi kepada 36,500 kilometer persegi pada tahun 1989 iaitu berlaku penyusutan sebanyak 55.3 peratus daripada saiz asal. Keadaan ini telah menyebabkan air Laut Aral semakin masin dan kebanyakkan ikan mati. Bukan sekadar perubahan saiz Laut Aral tetapi juga telah menyebabkan kerugian ekonomi kepada nelayan di kawasan ini. Pada tahun 2015, Rustam Qobil menyatakan keluasan Laut Aral dianggarkan kurang daripada 10% daripada saiz asalnya.

Hasil kajian terkini terhadap kejadian lubang ozon telah menyebabkan aliran jet di barat yang dominan pada pertengahan garis lintang bergerak ke arah kutub, dengan peralihan ini menyebabkan kejadian hujan kerap berlaku di dari kawasan pertengahan hingga ke latitud tinggi. Kajian baru menunjukkan lubang ozon mempengaruhi peredaran atmosfera sepanjang laluan ke kawasan tropika dan peningkatan hujan yang sedikit di kawasan latitud subtropika di Hemisfera Selatan (Kang, S.M. , Polvani, L.M., Fyfe, J.C. & Sigmond, M., 21 April 2011, Robinson, S., 2014).

Apapun kita dapati bahawa kesan besar mungkin lebih ketara akibat daripada penipisan dan kesan gas rumah hijau. Pemusnahan lapisan ozon bermakna tumbuhan dan hidupan di permukaan bumi terdedah kepada pancaran UV yang keterlaluan yang bukan sekadar memberi kesan negatif kepada bekalan makanan, struktur daya ketahanan, DNA hidupan dan juga pelbagai jenis penyakit kulit tetapi juga mengancam perubahan suhu secara global.

Kesimpulan

Persoalannya, apakah yang boleh kita buat untuk melindungi bumi dan hidupan di muka bumi? Pertama ialah mengurangkan pemusnahan lapisan ozon dengan menghentikan atau mencari bahan baru bagi peralatan yang menggunakan CFC dalam pengeluaran perindustrian dan ini telahpun dilaksanakan oleh kebanyakan negara yang telah menandatangani Protokol Montreal 1987. kedua, mengurangkan pembentukan karbon dioksida dalam atmosfera dengan menanam tumbuhan hijau di kawasan bandar seperti mana yang dilaksanakan oleh negara kita melalui kempen bandar dalam taman, sekolah dalam taman dan sebagainya. Kita juga patut mengurangkan penggunaan bahan api fosil tetapi mungkin agak mustahil kerana penggunaan arang batu, minyak dan gas telah sebati dengan aktiviti ekonomi. Apa yang boleh dilakukan mungkin patut juga kita mencari bahan baru untuk menggantikan bahan api yang sedia ada. Harapan kita kini bergantung pada usaha para penyelidik mencari bahan api baru seperti yang dilakukan oleh oleh para penyelidik di Universiti Wisconsin, Madison, Amerika Syarikat yang diketuai oleh Jim Dumesic yang menyatakan bahawa berjaya menjumpai kaedah bagi mendapatkan hidrogen bagi sumber minyak bersih daripada glukos yang terdapat di dalam gula yang boleh digunakan untuk menggerakkan jentera. Walaupun, masih  dalam peringkat penyelidikan tetapi harapan kita untuk mencari bahan api baru semakin cerah. Jadi, apapun yang kita lakukan sekarang seharusnya tidak sekadar mementingkan keuntungan tetapi juga perlu melihat kesan terhadap persekitaran khasnya kesan yang boleh menyebabkan impak yang besar ke atas cuaca dan iklim. Malah, hanya beberapa darjah Celsius pemanasan boleh menyebabkan masalah besar terhadap zon pertanian, angin dan arus lautan, dan perubahan corak hujan.  Perubahan ini boleh membawa paras laut meningkat, menenggelamkan bandar-bandar di kawasan pinggir pantai, spesies flora dan fauna pupus kerana iklim berubah lebih cepat daripada apa alam sekitar boleh menyesuaikan diri (Climatesight, 2011).


SUMBER RUJUKAN

Allen, J. (Februari 2004). Tango in the Atmosphere: Ozone and Climate Change. Diperolehi dari https://www.giss.nasa.gov/research/features/200402_tango/

Alias Bakar. (24 Oktober 1998). “Pemanasan Iklim Global”. Berita Harian M/S 23

ClimateSight. (30 March 2011). Ozone Depletion. Diperolehi dari https://climatesight.org/2011/03/30/ozone-depletion-and-climate-change/

Harvey, A., Matthews, E. & Sarma, D. (2002). The GreenhouseEffect, Greenhouse Gases, and Global Warming. Diperolehi dari http://icp.giss.nasa.gov/research/methane/greenhouse.html

Harvey, A., Matthews, E. & Sarma, D. (2002). Ozone Layer. Diperolehi dari http://www.encyclopedia.com/html/ol/ozonelay.asp/

Harvey, A., Matthews, E. & Sarma, D. (1998). December 1997 is Coldest Month on Record in theStratosphere. January 20, 1998. Diperolehi dari http://science.msfc.nasa.gov/newhome/headlines/essd20jan98_1.htm

Harvey, A., Matthews, E. & Sarma, D. (1998). Global Temperature Trends: 1998 Global SurfaceTemperature Smashes Record. Diperolehi dari http://www.giss.nasa.gov/research/observe/surftemp/

Harvey, A., Matthews, E. & Sarma, D. (1997). Global Warming. [Editorial] The Financial Times, March 11, 1997. Diperolehi dari http://benetton.dkrz.de:3688/homepages/georg/kimo/0254.html

Robinson, S. (18 November 2014). How the ozone hole affects weather patterns. Diperolehi dari https://www.weforum.org/agenda/2014/11/how-the-ozone-hole-affects-weather-patterns/

Rowland, S. (2009). The ozone depletion phenomenon. Diperolehi dari http://www.beyonddiscovery.org/content/view.page.asp?I=89

Ryden, B. (2002). Ozone Layer & GreenHouse Effect. Diperolehi dari http://www-astronomy.mps.ohio-state.edu/~ryden/ast161_7/ozone_hole.html

Johansen, B.E. (2002). The Relationship Of Ozone Depletion And Greenhouse

Effect. Greenwood Press. Diperolehi dari http://www.ratical.com/ratville/ozoneDepletion.htm

Ceosr. (2002). Atmospheric Ozone. Diperolehi dari http://www.ceosr.gmu.edu/

Compuserve. (2002) The Earth’s Ozone Layer. Diperolehi dari http://ourworld.compuserve.com/homepages/Cvisco/Apenviro.htm

EPA.(2002). Our Changing Atmosphere. Diperolehi dari http://www.epa.gov/globalwarming/climate/indext.html.

Paul, E., Grabbher, G.,  Karl, T., Thompson, E.M., Renberth, K.T. & Woodwell, G.M. Current Effects: Global Climate Change.An Ozone Action Roundtable. Washington, D.C., June 24, 1996. Diakses dari http://www.ozone.org/curreff.html

Perkins, S. (2017). New threat to ozone layer found. June, 27 2017. Diakes dari http://www.sciencemag.org/news/2017/06/new-threat-ozone-layer-found

Forrest M. Mims. (1995). Tracking The Ozone Layer. Jun, 23 1995. Diakses dari http://www.arn.org/currpage/TrackOzone.htm

Joel S. Levine (1999). Ozone, Climate and Global Atmospheric Change. Diperolehi dari http://asd-www.larc.nasa.gov/people_html/pkc.html

Kang, S.M. , Polvani, L.M., Fyfe, J.C. & Sigmond, M. ( 21 April 2011). Impact of Polar Ozone Depletion on Subtropical Precipitation. Science, Vol. 356 (6335), pp. 951-954 DOI: 10.1126/science.1202131

Kirby, Alex . (1998). Climate Change: It’s the Sun and Us. British Broadcasting Corp. News, November 26, 1998. (Kirby, 1998B). Diperolehi dari http://news.bbc.co.uk/hi/english/sci/tech/newsid_222000/222437.htm

Nsf. (2002). Effect Of The Ozone Hole On Oceanic Life. Diperolehi dari http://www.nsf.gov/pubs/1996/nstc96rp/chiii.htm

Purdue. (2002). Water Erosion. Diperolehi dari http://soil.ecn.purdue.edu/~wepphtml/wepp/wepptut/jhtml/intro2.html

Qobil, R. (2015). Waiting for the sea. Diperolehi dari http://www.bbc.com/news/resources/idt-a0c4856e-1019-4937-96fd-8714d70a48f7

Thinkquest.(2002). Impacts : Alteration To Geographical Landscapes : Erosion. Diperlohei dari http://library.thinkquest.org/C0111040/Text/impacts_altg_ero.htm?tqskip1=1&tqtime=0916

Ward, P.L. (1998). The Primary Cause of Global Warming is Ozone Depletion. Diperolehi dari https://www.ozonedepletiontheory.info/primary-cause-of-warming.html

Warrick, Jody. (1998). Earth at Its Warmest In Past 12 Centuries; Scientist Says Data Suggest Human Causes. Washington Post, December 8, 1998. Diperolehi dari http://www.asoc.org/currentpress/1208post.htm


<< Untuk Tidak Terlepas Info Terkini Channel Pendidikan Geografi Sila Sertai Telegram Channel >>
[ Pendidikan Geografi Malaysian Ghost Research ]


Komen Membina dan Berbudi Bahasa Amat Dihargai:

Augustine Towonsing

An Associate International Member of the UK Geographical Association, the Assistant Afternoon Supervisor of Gurun Secondary School (Kedah, Malaysia), a Geography teacher with 28 years of teaching experience and holds a masters degree in Geography, former outdoor education trainer, an education application developer, an environmental researcher, a photographer, a videographer, a book author, a solo paranormal and ghost researcher, as well as the sole founder of Malaysian Ghost Research.

Comments are closed.