Blog, SMK Gurun

Team Building: Tonggak Negara

Tonggak Negara dalam timelaps rakaman video ini merupakan satu aktiviti khusus untuk team building yang bertujuan untuk membina semangat kerjasama dan kepimpinan. Aktiviti ini menggunakan 5 batang paip PVC dengan penyambung serta bendera sesuai dengan namanya “Tonggak Negara”. Dalam timelaps video ini merupakan aktiviti yang dibuat oleh Staf SMK Gurun, yang akhirnya berjaya menaikkan bendera selepas 6 kali gagal.

[cite]

Menaikkan bendera sebagai Tonggak Negara bukan mudah melainkan team berkenaan ada daya kempimpinan dan kerjasama yang tinggi.

Bukan senang menaikkan bendera ini, seorang ketua perlu melantik beberapa orang ketua yang dikenali dipertanggungjawabkan memegang tali rafia supaya mudah diberi arahan semasa menaikkan tiang bendera. Ketua perlu melantik seorang ketua jurutera dan ketua berdiri agak jauh untuk melihat tiang bendera sambil memberi arahan kepada ketua-ketua yang memegang tali.


<< Untuk Tidak Terlepas Info Terkini Channel Pendidikan Geografi Sila Sertai Telegram Channel >>
[ Pendidikan Geografi Malaysian Ghost Research ]


Augustine Towonsing

An Associate International Member of the UK Geographical Association, the Assistant Afternoon Supervisor of Gurun Secondary School (Kedah, Malaysia), a Geography teacher with 28 years of teaching experience and holds a masters degree in Geography, former outdoor education trainer, an education application developer, an environmental researcher, a photographer, a videographer, a book author, a solo paranormal and ghost researcher, as well as the sole founder of Malaysian Ghost Research.

Comments are closed.